Grondwater of bodemwater warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?
Een grondwater warmtepomp is een slimme keuze als je je woning duurzaam wilt verwarmen en koelen. Een grondwater warmtepomp maakt gebruik van de constante temperatuur van grondwater en levert zo op een efficiënte manier energie. Dit resulteert in lagere energiekosten, een kleinere ecologische voetafdruk en een comfortabel huis in ieder seizoen.
Hoe werkt een grondwater warmtepomp?
Een grondwater warmtepomp maakt op een slimme manier gebruik van natuurlijke koeling. Dit gebeurt op de volgende manier:
Warmte uitwisseling met grondwater
Via een bron put haalt de warmtepomp grondwater op uit een waterdragende laag in de aarde. De temperatuur van dit water is altijd tussen de 10 en 12 graden Celsius.
Energie opname
Het opgepompte water stroomt vervolgens door een warmtewisselaar de warmtepomp in. De warmte van het water wordt hier afgegeven aan een koelmiddel, dat een laag kookpunt heeft en zelfs bij lage temperaturen al verdampt.
Warmte compressie
Vervolgens wordt de verdampte koelvloeistof samengeperst in een compressor. Tijdens dit proces wordt de temperatuur van de damp verhoogd.
Warmteafgifte
Via een tweede warmtewisselaar wordt de hete damp afgegeven aan het verwarmingssysteem van de woning. Dit kan bijvoorbeeld een vloerverwarming zijn of radiatoren. Nadat de warmte is afgegeven, condenseert het koelmiddel weer tot een vloeistof.
De cyclus wordt herhaald
Het proces begint nu opnieuw. Het afgekoelde grondwater wordt via een aparte retourput teruggeleid naar de waterdragende laag, wat zorgt voor een duurzaam gebruik van grondwaterbronnen.
Koeling
Een grondwater warmtepomp kan ook gebruikt worden om het huis te koelen in de zomer. Het systeem werkt dan andersom; de warmtepomp onttrekt dan warmte uit de woning en geeft dit af aan het grondwater.
De voor- en nadelen van een grondwater warmtepomp
Als je op zoek bent naar een duurzame oplossing voor het verwarmen en koelen van je huis, dan is een warmtepomp een goede oplossing. Natuurlijk zijn voordelen en nadelen verbonden aan het gebruik van een waterpomp, we hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Voordelen van een grondwater warmtepomp
- Een grondwater warmtepomp heeft een hoge efficiëntie. Omdat de warmtepomp gebruik maakt van de stabiele temperatuur van grondwater, is deze zeer efficiënt in het omzetten van energie naar warmte.
- Het systeem gebruikt hernieuwbare energiebronnen en is dus niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. De CO2 uitstoot wordt hierdoor verminderd, wat een warmtepomp een duurzame keuze maakt.
- Hoewel het duur is om een warmtepomp aan te schaffen en te laten installeren, betaalt dit zich op de lange termijn terug in de lage gebruikskosten.
- Een warmtepomp kan zowel verwarmen als koelen.
- Een grondwater warmtepomp gaat lang mee, zo’n 15 tot 20 jaar. Bij goed onderhoud en correct gebruik kan deze zelfs tot 30 jaar meegaan.
Nadelen van een grondwater warmtepomp
De aanschafkosten en installatiekosten van een warmtepomp zijn hoog. De hoge kosten zitten hem voornamelijk in de grondboringen die nodig zijn om dit type warmtepomp te installeren. Je kunt uitgaan van een investering van minimaal € 30.000.
Je hebt voldoende ruimte nodig voor het boren van putten.
Hoewel een warmtepomp milieuvriendelijk is, kan het boren naar grondwaterbronnen het lokale ecosysteem beïnvloeden. Het kan dus impact hebben op het milieu.
In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig voor het installeren van een grondwater warmtepomp.
Vergunning grondwater warmtepomp
Overweeg je om een grondwater warmtepomp te laten installeren, zorg er dan voor dat je de benodigde vergunningen op tijd aanvraagt. Je kunt informatie aanvragen bij het Omgevingsloket van de gemeente waarin je woont. Zij weten welke vergunningen er nodig zijn voor de installatie van een grondwater warmtepomp en aan welke specifieke eisen het systeem in jouw geval moet voldoen.
Als het gaat om grotere projecten, dan kan het zijn dat je een milieueffectrapportage nodig hebt. Hiervoor heb je alle benodigde technische informatie nodig van de betreffende warmtepomp en het installatieplan.
Wat verbruikt een grondwater warmtepomp?
In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen is een grondwater warmtepomp veel energiezuiniger. Des te efficiënter het systeem werkt, des te zuiniger het omgaat met energie. Daarnaast zijn er nog andere factoren van toepassing op de werking van de warmtepomp, zoals de isolatie van de woning, het onderhoud van het systeem en de gebruikersinstellingen.
Omdat grondwater een vrij constante temperatuur heeft van 10 tot 12 graden Celsius, is het ideaal om te gebruiken in warmtepompen. Met een warmtepomp bespaar je flink op je energierekening. Het is een duurzame investering die gebruik maakt van natuurlijke hulpbronnen.
Grondwater warmtepomp horizontaal of verticaal installeren
Wil je een grondwater warmtepomp laten installeren, dan kun je kiezen tussen een horizontale of verticale installatie. Hoewel beide systemen de stabiele temperatuur van grondwater gebruiken voor het verwarmen of koelen van je huis, verschillen ze van installatietechniek en gebruik van ruimte.
Horizontale grondwater warmtepomp
Bij een horizontale warmtepomp wordt gebruikgemaakt van een horizontaal netwerk van leidingen. Deze worden vlak onder het aardoppervlak gelegd. Een horizontale grondwater warmtepomp is makkelijker en daarom goedkoper om te installeren dan een verticale grondwater warmtepomp. Er hoeft namelijk minder diep gegraven te worden. Daar staat tegenover dat je er wel een groter grondoppervlak voor nodig hebt.
Verticale grondwater warmtepomp
Kies je voor een verticale grondwater warmtepomp, dan worden de leidingen verticaal in de grond geboord. Dit systeem is effectiever, omdat de aanpak in het benutten van de constante temperatuur van de aarde op diepte efficiënter is. Heb je beperkte ruimte? Dan is deze installatie een uitstekende optie. Hou er wel rekening mee dat de installatie complexer en doorgaans duurder is.
Bij het installeren van een warmtepomp is het belangrijk dat je de diepte van de grondwaterbron en de eisen voor het boren van een gat in gedachten houdt. Voor de efficiëntie en de haalbaarheid van het systeem zijn deze elementen cruciaal.
De diepte waarop de warmtepomp werkt, hangt af van verschillende factoren, zoals de grondsoort en de beschikbaarheid van grondwater. De dieptes waarop warmtepompen worden geïnstalleerd variëren in de praktijk; sommige grondwater warmtepompen worden geïnstalleerd op 40 meter diepte, anderen op 160 meter diepte. Om gebruik te kunnen maken van grondwater met een stabiele en optimale temperatuur voor verwarming en koeling, moet de put de juiste diepte hebben.
Is een grondwater warmtepomp geschikt voor mijn woning?
Voordat je overgaat tot de aanschaf van een grondwater warmtepomp, is het verstandig om te kijken of je woning geschikt is voor deze manier van verwarmen. Belangrijk hierbij is de huidige staat van isolatie, het huidige verwarmingssysteem en de cv-ketel. De kosten kunnen hoog oplopen als het huis niet voldoende geïsoleerd is.
Isolatie
Als je huis niet voldoende geïsoleerd is, dan is het rendement van een warmtepomp ongunstig. Bij slechte isolatie ontstaat er een groot verlies aan warmte. Des te harder de warmtepomp moet werken, des te meer elektriciteit het systeem zal verbruiken. Voordat je aangaat tot de aanschaf van een grondwater warmtepomp, kijk je dus eerst of je huis voorzien is van dakisolatie, spouwmuurisolatie, isolerend glas en vloerisolatie.
Huidig verwarmingssysteem
Ook het huidige verwarmingssysteem is belangrijk als je een warmtepomp wilt installeren. Een warmtepomp werkt bijvoorbeeld niet met elektrische verwarming.
Cv-ketel
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Let hierbij op dat dit alleen mogelijk is bij een zogenaamde hr-ketel (hoog rendement).
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer