Lucht-lucht warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?
Een lucht-lucht warmtepomp is één van de mogelijke systemen waar je voor zou kunnen kiezen als je een warmtepomp in je woning wilt laten plaatsen. Je zou deze keus kunnen maken op basis van de mogelijkheden in je woning, maar ook vanwege de voordelen die dit type pomp met zich meebrengt.
Wil jij ook een warmtepomp laten installeren in jouw woning? Elite Klimaat Groep helpt je er graag bij! In dit blog vertellen we alles over de lucht-lucht warmtepomp. Wat is het precies en hoe werkt het? Het lezen van dit artikel helpt je om te bepalen of dit type warmtepomp de juiste keus is voor jou.
Wat is een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp is een warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. Het is een apparaat dat kan verwarmen en koelen, en dat volledig werkt op stroom, er is dus geen aardgas voor nodig. De pomp haalt energie uit lucht en zet deze om in warmte dat het via het afgiftesysteem de woning inbrengt. De meeste lucht-lucht warmtepompen bestaan uit twee delen, een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Er bestaan echter ook lucht-lucht warmtepompen die werken door middel van warmte uit de ventilatielucht. In dat geval is er geen buitenunit nodig.
Hoe zit het met de installatie van de lucht-lucht warmtepomp?
De installatie van een lucht-lucht warmtepomp is veel minder ingrijpend dan sommige andere soorten warmtepompen. Dit heeft als belangrijk voordeel dat de lucht-lucht warmtepomp relatief snel geïnstalleerd kan worden. Dit kun je het best wel laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, omdat de installatie vrij ingewikkeld kan zijn.
De installatie voltrekt zich in de volgende stappen:
- Montage van de binnenunits aan wand, plafond of op de vloer
- De buitenunit die warmte gaat onttrekken aan de lucht wordt buiten geplaatst
- Buiten- en binnenunits met elektriciteit verbinden
- Testen en afstellen.
Waar is een lucht-lucht warmtepomp mogelijk?
Een lucht-lucht warmtepomp is in vrijwel elke woning mogelijk. Wij raden het echter aan om alleen voor dit systeem te kiezen als je een kleine woning hebt of wanneer je een warmtepompsysteem zoekt voor een kantoor. Een lucht-lucht warmtepomp is een goede oplossing als je volledig op elektriciteit je woning of ruimte wilt verwarmen. Wordt er echter nog (gedeeltelijk) met een cv-ketel verwarmd en met lage temperatuurverwarming? Dan kun je beter kiezen voor een lucht-water warmtepomp, want dit type heeft een hoger rendement.
Kan een lucht-lucht warmtepomp ook koelen?
Een warmtepomp wordt vooral gebruikt om een woning te verwarmen of om ze te voorzien van warm water. Maar wist je dat sommige warmtepompen ook ingezet kunnen worden om je woning te koelen? Dit is bijvoorbeeld het geval met een lucht-lucht warmtepomp; je hebt een warme woning in de winter en een fris huis in de zomer. Zo geniet je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp maakt gebruik van een koelvloeistof. Het kookpunt van deze koelvloeistof is zo laag, dat de vloeistof zelfs op kan warmen als het vriest. Zo is een warmtepomp in staat om je huis op een efficiënte manier te verwarmen, maar ook koelen!
Een warmtepomp bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een warmtewisselaar (verdamper)
- Een compressor
- Een condensor
- Een expansieventiel
Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Door deze warmte begint de koelvloeistof te verdampen en te verhitten. Op deze manier ontstaat er gas op hoge temperatuur. Via de compressor wordt dit gas naar een nog hogere temperatuur gebracht en overgebracht naar het verwarmingssysteem.
Voordelen en nadelen lucht-lucht warmtepomp op een rij
De lucht-lucht warmtepomp is een ecologische keuze en een duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmingssystemen. Met een warmtepomp doe je een beroep op een hernieuwbare, duurzame energiebron. Hierdoor kan je je energieafname van het gewone net drukken en ben je minder afhankelijk van toekomstige energie prijsschommelingen. Anderzijds vereist de aanschaf van een warmtepomp wel een investering.
Eén van de eerste nadelen die ter sprake komen bij de aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp is het energieverbruik. Het zou namelijk een enorme energievreter zijn. Natuurlijk verbruikt een lucht-lucht warmtepomp energie, maar niet meer dan bijvoorbeeld je koelkast. De meest kwalitatieve lucht-lucht warmtepompen zijn tegenwoordig voorzien van een groen energielabel. Dat betekent dat ze zuinig tot zeer zuinig zijn in energieverbruik.
De impact van een lucht-lucht warmtepomp op het milieu
Een ander nadelig effect van een lucht-lucht warmtepomp zou de negatieve impact op het milieu zijn. Het gaat dan met name om de koelvloeistoffen in het systeem. Dit zou erg schadelijk zijn als er ergens een lek zou ontstaan. In 2010 is echter de regelgeving aangepast, waardoor de koelvloeistoffen in airconditioningsystemen nu veel veiliger zijn. Bovendien is de kans op een lek miniem als je kiest voor kwalitatieve apparatuur en de plaatsing laat doen door een professional.
Een optimaal klimaat in huis
Het grote voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is het comfort. Met een paar klikken heb je de juiste temperatuur in huis, of dit nu warmte of verkoeling is. Ook voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën of last hebben van astma, is een warmtepomp ideaal, deze werkt namelijk luchtzuiverend en haalt vocht uit de ruimte.
Het is hierbij wel belangrijk dat de warmtepomp goed onderhouden wordt en dat je deze regelmatig laat nakijken. Zo voorkom je dat er ziektekiemen of vieze luchtjes verspreid raken door je huis. Daarnaast kun je de warmtepomp het beste instellen op een temperatuur tussen de 21 en 25 graden, met een luchtvochtigheid tussen de 60 en 70%. Zo heb je geen last van te grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten of van droge lucht in huis.
Investeer je in een lucht-lucht warmtepomp die betrouwbaar en energiezuinig is, en je laat het systeem regelmatig onderhouden, dan kun je dus gerust een lucht-lucht warmtepomp aanschaffen. Als je maar kiest voor een systeem dat bij je past en de warmtepomp juist afstelt, dan zijn er eigenlijk geen nadelen aan het systeem.
Is de lucht-lucht warmtepomp geschikt voor mijn woning?
Voordat je overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp, is het verstandig om te kijken of je woning geschikt is voor deze manier van verwarmen. Belangrijke punten waar je naar dient te kijken zijn de huidige staat van isolatie, het huidige verwarmingssysteem en de cv-ketel. De kosten kunnen hoog oplopen als het huis niet voldoende geïsoleerd is.
Isolatie
Het rendement van een warmtepomp is ongunstig als het huis niet voldoende is geïsoleerd. Er is een groot warmteverlies bij slechte isolatie. Er wordt te veel elektriciteit verbruikt als de warmtepomp harder moet werken. Voordat je aangaat tot de aanschaf van een warmtepomp, kijk je dus eerst of je huis voorzien is van dakisolatie, spouwmuurisolatie, isolerend glas en vloerisolatie.
Huidig verwarmingssysteem
Ook het huidige verwarmingssysteem is belangrijk als je een warmtepomp wilt installeren. Een warmtepomp werkt bijvoorbeeld niet met elektrische verwarming.
Cv-ketel
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Let hierbij op dat dit alleen mogelijk is bij een zogenaamde hr-ketel (hoog rendement).
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer