Airco voor verwarmen en koelen: dit moet je weten!
Wist je dat een airco allang niet meer alleen dient om een ruimte te koelen? Tegenwoordig zijn de aircosystemen lucht-lucht warmtepompen, waarmee je een ruimte ook kunt verwarmen. Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn de voor- en nadelen van een airco die ook warmt? In dit blog vertellen we je er alles over.
Waarom kies je voor een airco die kan verwarmen en koelen?
Een airco die zowel een ruimte kan koelen als warmen, wordt een warmtepomp genoemd. Ze transporteren warmte van de ene omgeving naar de andere met behulp van een koelmiddel. Door gebruik te maken van een innovatieve lucht-lucht warmtepomp onttrek je op een milieuvriendelijke manier warmte aan de lucht. Met een warmtepomp kun je in de zomers je huis koelen (de warmte van binnen wordt dan naar buiten afgevoerd) en in de winter je huis verwarmen.
In de winter gaat het precies omgekeerd. De warmtepomp onttrekt dan warmte aan de buitenlucht en geeft deze vervolgens af aan de binnenlucht. Op deze manier wordt je woning verwarmd.
De voordelen van verwarmen met airco
Heb je besloten dat je een airconditioning aan wilt schaffen? Dan is het fijn om te weten dat de hedendaagse aircosystemen meer doen dan alleen een ruimte warmen of koelen. Met een kwalitatief goede airco schep je een perfect binnenklimaat. De allerbeste airconditioners filteren de lucht zelfs op ongezonde of irriterende deeltjes, zoals pollen.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit heel wat voordelen oplevert.
- Een buitenunit is aan te sluiten op meerdere binnenunits. Zo kun je meerdere ruimtes in huis verwarmen;
- Een lucht-lucht warmtepomp is makkelijk te monteren. Heb je in je woning maar beperkte ruimte beschikbaar? Ook dan is het mogelijk om een warmtepomp te installeren;
- De geavanceerde technologieën zorgen voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing;
- Een airco is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals vloermodellen of wandmodellen. Zo kies je een airco die perfect past in jouw interieur.
De nadelen van verwarmen met airco
Als je gaat verbouwen, dan is het niet mogelijk om de warmtepomp aan te sluiten op bestaande warmteafgiftesystemen, zoals bijvoorbeeld een vloerverwarming of radiatoren. Daarnaast kun je maximaal vijf binnenunits aansluiten op één buitenunit.
Als je meer kamers wilt koelen en verwarmen, dan kun je het beste kiezen voor een lucht-water warmtepomp.
Hoe werkt een airco die warmt en koelt?
Een airco die zowel een ruimte kan verwarmen als koelen wordt een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Deze bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Om een ruimte te koelen wordt warmte onttrokken aan de binnenlucht en vervolgens afgevoerd via de buitenunit. Bij het verwarmen werkt het precies andersom. De buitenunit trekt warmte van de buitenlucht aan en vervoert deze warmte naar de binnenunit. De binnenunit verspreidt de warmte vervolgens in de ruimte.
Zelfs bij koude buitentemperaturen (tot temperaturen van -15 graden Celsius) is het mogelijk om het binnen lekker warm te maken. Met een lucht-lucht warmtepomp kun je meerdere binnenunits koppelen aan één buitenunit. Zo kun je voor een comfortabele temperatuur zorgen in de gehele woning.
Wanneer is een warmtepomp kopen interessant?
Heb je nog geen centraal verwarmingssysteem? Dan is het kopen van een warmtepomp zeker een interessante optie. Je kunt dan met één toestel zowel koelen als verwarmen. Ook als je gebruik maakt van elektrische verwarming is een warmtepomp een goede keuze. De verbruikskosten kunnen soms hoog oplopen als je gebruikmaakt van een centrale verwarmingsinstallatie op elektriciteit. Een warmtepomp is dan een aantrekkelijk alternatief, omdat deze tot vier keer minder verbruikt.
Waarom kiezen voor een lucht/lucht warmtepomp?
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een warmtepomp:
- Een lucht-lucht warmtepomp is de meest betaalbare warmtepomp. Je kunt een warmtepomp al aanschaffen vanaf € 2500 (exclusief installatiekosten);
- Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen in de winter en koelen in de zomer;
- Een warmtepomp is eenvoudig te installeren. Bij een bodemwarmtepomp komen ook intensieve graafwerkzaamheden kijken;
- Met een warmtepomp maak je een duurzame keuze; je hebt namelijk geen aardgas meer nodig. Het enige wat een warmtepomp gebruikt is elektriciteit.
- Je kunt meerdere binnenunits aansluiten op de buitenunit. Zo kun je in principe je hele woning verwarmen of koelen in één keer;
Een warmtepomp kent ook een paar nadelen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:
- Een laag rendement, waardoor extra verwarming nodig is;
- De elektriciteitskosten gaan omhoog, omdat een warmtepomp stroom verbruikt. Het voordeel hiervan is dat elektriciteit wel goedkoper is dan gas;
- Om een hele woning te verwarmen, werkt een warmtepomp meestal samen met een andere verwarming;
- Je kunt geen subsidie aanvragen voor dit soort warmtepompen.
Wanneer is een warmtepomp geschikt voor jouw woning?
Een warmtepomp is niet geschikt voor iedere woning. Verwarm je momenteel elektrisch of woon je in een klein huis zonder verwarming? Dan is een warmtepomp geschikt voor jouw huis. In andere gevallen kun je beter kiezen voor een lucht-water warmtepomp. Hier kun je bijvoorbeeld voor kiezen als je woning niet goed geïsoleerd is of wanneer je een groot huis hebt. Ook als je geen plek hebt voor een binnen- of buitenunit is een lucht-water warmtepomp beter geschikt.
Wat kost een lucht-lucht warmtepomp?
Een airco die zowel kan verwarmen als koelen, koop je voor zo’n 4000 tot 7000 euro inclusief installatiekosten. Dit maakt de lucht-lucht warmtepomp een stuk goedkoper dan andere soorten warmtepompen, zoals de lucht-water warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp is makkelijk te installeren en er komen geen graafwerkzaamheden bij kijken.
De exacte prijs hangt natuurlijk af van het type warmtepomp, het merk en het vermogen van de warmtepomp. Ook is het aantal binnenunits bepalend voor de prijs, omdat je meerdere binnenunits kan koppelen aan de buitenunit.
Conclusie
Een airco die zowel je huis kan koelen als verwarmen is ideaal als je in een klein huis woont en je huis op een duurzame manier wilt verwarmen.
Voordat je besluit om een warmtepomp aan te schaffen is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van je huis. Is jouw huis goed geïsoleerd? Dan zal de warmtepomp jouw woning efficiënt kunnen verwarmen of verkoelen. Dit is zeer voordelig voor jouw energiekosten. Zorg dus eerst dat de wanden, vloeren, dak en ramen van jouw huis uitstekend geïsoleerd zijn.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer