Kan een warmtepomp ook koelen?
Zit je er aan te denken om een warmtepomp aan te schaffen? Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een warmtepomp, omdat dit een veel duurzamere keuze is dan de traditionele verwarmingssystemen, zoals de cv-ketel. Wist je dat sommige warmtepompen niet alleen verwarmen, maar ook je huis kunnen koelen? Ideaal tijdens de warme zomermaanden! Maar hoe werkt dat dan, een warmtepomp die ook kan koelen? In dit blog vertellen we je er alles over.
Hoe werkt koelen met een warmtepomp?
Er zijn warmtepompen die niet alleen je huis verwarmen, maar ook kunnen koelen. Het normale verwarmingsproces wordt dan als het ware omgedraaid. Dit wordt gedaan via een actieve of passieve koeling, afhankelijk van het type warmtepomp.
Passieve koeling warmtepomp
Bij een water-water warmtepomp (met bodembron) wordt passieve koeling toegepast. Dit systeem maakt gebruik van de constante temperatuur van grondwater om je woning te verwarmen of te koelen. Van nature is grondwater koel, het enige wat moet gebeuren is dat het grondwater naar je woning getransporteerd wordt. Je huis koelen met een water-water warmtepomp verbruikt daardoor relatief weinig energie.
Actieve koeling warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp werkt met een systeem van actieve koeling. In dit geval wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken, net zoals ook gebeurt met een airco. In dit geval zorgt de warmtepomp ervoor dat het water in je verwarmingssysteem gekoeld wordt in plaats van verwarmd. In de warmtepomp zit een compressor. Deze koelt het water, dat stroomt vervolgens door een afgiftesysteem en onttrekt de warme lucht aan je huis.
Om actieve koeling met een warmtepomp mogelijk te maken, moet je verwarmingssysteem geschikt zijn. Je kunt een ruimte niet koelen met radiatoren, omdat ze niet genoeg afgiftevermogen hebben. Koelen met een warmtepomp is alleen mogelijk als je woning vloerverwarming heeft of ventilatorconvectoren.
Koelen met een warmtepomp
Een warmtepomp gebruikt precies dezelfde componenten voor verwarmen en koelen, je hebt daar dus geen afzonderlijke systemen voor nodig. Een warmtepomp verwarmt door warmte van buiten naar binnen te verplaatsen, net zoals een centraal verwarmingssysteem zou doen. Tijdens warme zomerdagen kan dit systeem omgekeerd worden; de warmtepomp zal je huis dan niet (verder) verwarmen, maar juist koeler maken. Dit gebeurt door de richting van het koelmiddel te veranderen. Wanneer de warmtepomp in de koelmodus staat, wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en afgegeven aan de buitenlucht. Dit gaat via een aantal fases, waaronder verdamping en condensatie van het koelmiddel.
Kies je voor een warmtepomp die zowel kan koelen als verwarmen? Dan beschik je over een erg efficiënt en veelzijdig apparaat. Het grote voordeel van koelen met een warmtepomp is dat er alleen energie wordt gebruikt om het koelmiddel te comprimeren en te verplaatsen. Er komt geen warmte vrij door het verbranden van fossiele brandstoffen, wat wel het geval is bij traditionele verwarmingssystemen.
Kan een hybride warmtepomp ook koelen?
Een hybride warmtepomp bestaat uit een elektrische warmtepomp in combinatie met een cv-installatie. Net als bij een lucht-water warmtepomp kan een hybride warmtepomp ook warmte van binnen naar buiten verplaatsen. Als je de hybride warmtepomp in de koelmodus zet, dan zal het systeem ervoor zorgen dat warmte afgevoerd wordt, met als gevolg dat de binnentemperatuur daalt.
Een hybride warmtepomp is uitgerust met slimme technologie. Zo kan het systeem automatisch bepalen of de warmtepomp of de cv-ketel het meest efficiënt is om te gebruiken. Is het warm buiten? Dan zal het systeem overschakelen op koelen met de warmtepomp.
Hoeveel graden kan een warmtepomp de binnentemperatuur koelen?
Tijdens warme zomerdagen zorgt een warmtepomp voor een aangename binnentemperatuur. Hoeveel graden een warmtepomp kan koelen is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het type warmtepomp, wat de buitentemperatuur en gewenste binnentemperatuur is en hoe goed je huis geïsoleerd is.
De meest bekende vorm van passieve koeling is door te koelen via je vloerverwarming. Met deze vorm van koelen kun je je woning wel 5 tot 8 graden koeler krijgen dan de buitentemperatuur. Of je dit werkelijk voor elkaar krijgt is afhankelijk van de ligging van je huis en hoe goed deze geïsoleerd is. Daarnaast is het type warmtepomp belangrijk en ook de specificaties van het betreffende model. In de handleiding van je warmtepomp vind je specifieke informatie over de koelcapaciteiten van jouw systeem.
Verschillende soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar, waaronder de lucht-water warmtepomp, de lucht-lucht warmtepomp, de grond-water warmtepomp en water-water warmtepomp.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en blaast warme lucht je woning in. Een lucht-lucht warmtepomp kan ook gebruikt worden als airco.
Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om water op te warmen. Een lucht-water warmtepomp is makkelijk te installeren en kan zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw gebruikt worden.
Grond-water warmtepomp
Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond en gebruikt deze warmte om water te verwarmen. Dit wordt vervolgens gebruikt voor warm water en verwarming in je huis.
Water-water warmtepomp
Een water-water warmtepomp haalt warmte opgepompt bodemwater en is het meest efficiënt van allemaal.
De voordelen van een warmtepomp die kan koelen
Er zijn verschillende voordelen van een warmtepomp die ook kan koelen. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.
Energie-efficiëntie en duurzaamheid
Een warmtepomp gaat efficiënter met energie om dan traditionele verwarmingssystemen. Er wordt namelijk maar een klein beetje elektriciteit gebruikt om warmte uit de omgeving te halen en deze te transporteren naar de ruimte die verwarmd moet worden.
In vergelijking met cv-ketels die draaien op gas kunnen ze tot wel 50% aan energie besparen. Warmtepompen dragen daarnaast ook bij aan de vermindering van CO2-uitstoot; ze verbranden namelijk geen fossiele brandstoffen.
Dit alles maakt de warmtepomp een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. De warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde en grondwater, wat het systeem een milieuvriendelijke keuze maakt.
Financiële voordelen op lange termijn
Het is een stuk duurder om een warmtepomp aan te schaffen dan een cv-ketel, maar de financiële besparingen op de lange termijn zijn deze investering zeker waard. Omdat de warmtepomp zeer efficiënt omgaat met de energie, kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Daarnaast zijn er ook financiële regelingen en subsidies beschikbaar, die het voordeliger maken om een warmtepomp aan te schaffen.
Een warmtepomp kan daarnaast ook de waarde van je huis verhogen. Energiezuinige woningen worden namelijk steeds populairder.
Comfort en gelijkmatige verwarming
Een warmtepomp zorgt voor een constante en aangename warmte, dit in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die kunnen zorgen voor pieken en dalen in de temperatuur. Een warmtepomp draagt dus bij aan het wooncomfort.
Moderne warmtepompsystemen zijn daarnaast ook nog eens voorzien van zoneregeling technologie. Dit betekent dat de temperatuur in verschillende gedeeltes van je huis afzonderlijk geregeld kan worden.
Met genoegen stel ik je graag voor aan de bevlogen eigenaar van ons duurzame bedrijf, Kaey van Gerner. Met een passie voor innovatie en een diepgewortelde toewijding aan milieubewustzijn, heeft Kaey een vooraanstaande rol ingenomen in de wereld van duurzaam ondernemen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp? In dit blog richten we ons op het...
Lees meerMulti split airco: wat is het en hoe werkt het?
Ben je op zoek naar manieren om je huis te koelen in de zomer? Een multi split airco koelt niet alleen...
Lees meerMoet je vloerverwarming hebben voor een warmtepomp?
Vloerverwarming via een warmtepomp; het is een combinatie die je veel hoort als je informatie gaat opzoeken of...
Lees meer